Veelgestelde vragen

Laatste update: 7 augustus 2020 


VRAGEN OVER HITTE & CORONA

 

VRAGEN OVER BELEID EN COMMUNICATIE

 

VRAGEN OVER BEZOEKREGELING

 

VRAGEN OVER WOONZORGCENTRA

 

VRAGEN THUISZORG / HUISHOUDELIJKE ZORG

 

VRAGEN OVER HET CORONAVIRUS 

 

VRAGEN OVER HITTE & CORONA

Onderstaande vragen en antwoorden komen van de website van het RIVM*. ViVa! Zorggroep houdt zich aan deze richtlijnen.

 

Kan ik gebruik maken van airconditioning?*

Ja, voor het koelen van uw huis kunt u gebruik maken van ventilatiesystemen en airconditioners. Het is nog niet duidelijk of het gebruik van een mobiele airco in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd om enkel mobiele airco’s te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere verkoeling mogelijk is. Let daarbij op dat de luchtstroom van de airco niet direct van de ene naar de andere persoon gaat.

Terug

 

Kan ik een ventilator gebruiken?*

Ja, voor persoonlijk gebruik in de thuis/gezinssituatie kunt u een ventilator gebruiken om een verkoelende luchtstroom te creëren. Een bevroren waterflesje voor de ventilator zorgt voor nog meer koelte. Het is nog niet duidelijk of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd om enkel ventilatoren te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere verkoeling mogelijk is. Let daarbij op dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van de ene naar de andere persoon gaat.

Terug

 

VRAGEN OVER BELEID EN COMMUNICATIE

 

Wat is het beleid van ViVa! inzake Corona en hoe worden wij cliënten geïnformeerd?
ViVa! volgt nauwkeurig de richtlijnen van het RIVM en neemt alle adviezen en hygiëne maatregelen in acht. Via deze speciale pagina op onze website houden wij u op de hoogte van ons beleid. We houden onze cliënten en bewoners indien nodig ook op de hoogte via brieven, die via de locaties worden verspreid. Ook de medewerkers die bij u langs komen zijn goed geïnformeerd. In geval van een (verdenking) van een besmetting met het coronavirus, brengen wij direct de 1e contactpersoon van de cliënt op de hoogte. 
Terug

 

VRAGEN OVER BEZOEKREGELING

 

Op bezoek komen: hoe werkt dat?
Op bezoek komen kan alleen op afspraak. Alleen vaste en geregistreerde bezoekers kunnen een afspraak maken. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat het bezoek aan onze bewoners verspreid over de dag plaatsvindt. Dat is nodig om het bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen. Bij binnenkomst wordt bij bezoekers eerst de temperatuur gemeten. Tijdens het bezoek zelf moet de 1,5 meter maatregel worden gehanteerd. Kan dit niet? Dan moet het bezoek persoonlijke beschermingsmiddelen dragen; een mondkapje en handschoenen. 
Terug

 

VRAGEN OVER WOONZORGCENTRA

 

Mag mijn naaste weer naar buiten?

Inmiddels mogen alle bewoners weer naar buiten met een tijdelijke uitzondering voor Huis ter Wijck.

De bewoners van onze andere woonzorglocaties houden zich aan de maatregelen en dienen 1,5 meter afstand te houden en drukte te vermijden. Bewoners die goed te instrueren zijn, mogen zelfstandig en/of met familie naar buiten. Bewoners die niet goed te instrueren zijn, gaan altijd met familie of een zorgmedewerker naar buiten.

Terug

 

Kunnen bewoners de locatie verlaten om aanwezig te zijn bij het afscheid van dierbaren?

Dit is altijd maatwerk op basis van persoonlijke omstandigheden. Zeker als het gaat om het afscheid nemen van dierbaren. Denk hierbij aan echtgenoten en kinderen die in een terminale fase zitten en thuis verblijven, op een andere locatie of in het ziekenhuis. We hebben hiervoor een aantal regels opgesteld. Voor meer informatie kunt u terecht bij de locatiemanager.

Terug

 

Wie haalt nu de boodschappen voor vader/ moeder?

U kunt nog steeds de boodschappen zelf halen voor uw vader of moeder. Op de locatie worden afspraken gemaakt hoe en waar u de boodschappen kunt neerzetten. Dat kan bijvoorbeeld in de sluis bij de ingang van de locatie.

Terug

 

Ik doe de was van mijn naaste altijd zelf, hoe gaat dat nu de locatie is gesloten?

Als u zelf de was doet voor uw naaste, kunt u dat blijven doen. Op de locatie worden afspraken gemaakt hoe en waar u de vuile was kunt ophalen en schone was kunt brengen. Dat kan bijvoorbeeld in de sluis bij de ingang van de locatie.

U kunt er ook voor kiezen om tijdelijk gebruik te maken van de wasvoorziening van Rentex Floron. Doet u de was zelf, volg dan de wastips van het RIVM:

  • Was op een standaardwasprogramma met centrifugeren en bij voorkeur op 60°C.
  • Gebruik geen verkorte wasprogramma’s.
  • Temperatuur van 40°C tot 60°C én drogen in de wasdroger (minimale stand kastdroog) en/of strijken (minimale stand 150 °C: matig heet; ** op het strijkijzer). Bij een temperatuur van minimaal 60°C zijn de aanvullende activiteiten, gebruik droogtrommel en/of strijken, niet noodzakelijk.
  • Het gebruik van een droogtrommel en strijken worden aangeraden; door de hitte worden eventueel achtergebleven micro-organismen gedood.

Terug

 

Mijn naaste is overleden. Hoe gaat het met leeghalen appartement?
Dat is heel verdrietig. Wij adviseren u om contact op te nemen met de locatiemanager om dit te bespreken.

Terug

 

VRAGEN THUISZORG / HUISHOUDELIJKE ZORG

 

Ik heb griepklachten. Komt de medewerker dan wel schoonmaken/ mij verzorgen?
De medewerkers van ViVa! komen gewoon bij u langs. Fijn dat u het meldt. Vertelt u dit alstublieft ook aan de medewerker, zodat hij/ zij er rekening mee kan houden en extra hygiëne maatregelen kan nemen.

Terug

 

Ik wil de hulp afzeggen in verband met het risico op Corona.
U hoeft de hulp niet af te zeggen. Onze medewerkers zijn goed geïnstrueerd en nemen alle mogelijke hygiëne maatregelen in acht. Indien u echt wilt afzeggen, is dat uw keuze en doen we dat. U betaalt altijd de € 19,- per maand, als er in die maand hulp is geweest, ook al is dit maar een keer.

Terug

 

Wanneer wordt de zorg in de wijken weer uitgebreid?

De wijkzorg is in de afgelopen periode geheel of gedeeltelijk gestopt en/of overgedragen aan de mantelzorger. De verwachte piek in corona besmettingen in ons werkgebied en het ziekteverzuim bij onze eigen medewerkers is uitgebleven. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden gekomen om cliënten en onze zorgmedewerkers te testen. Ook zijn er meer beschermende materialen zoals handschoenen en mondkapjes beschikbaar. Daarom is de wijkzorg weer naar passende zorg voor die cliënten waarbij de zorg en ondersteuning noodzakelijk is.

Terug

 

Dagactiviteiten voor nog thuiswonende cliënten, gaan die weer open?

Voor de cliënten voor wie het écht een probleem is dat de dagbesteding gesloten is, zal deze langzaam weer gestart gaan worden. De mensen die hiervoor in aanmerking komen, worden rechtstreeks benaderd door medewerkers van de dagbestedingslocaties.

Terug

 

VRAGEN OVER HET CORONAVIRUS 

 

Heb ik corona?

Wellicht twijfelt u of u zelf corona heeft. Dan is het goed om op de website te kijken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hier vind u betrouwbare en actuele informatie. U kunt ook uw vragen aan hen stellen aan het RIVM. Neem dan contact op via 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen over:

Terug

 

Ik ben gezinslid van iemand die koorts heeft met luchtwegklachten en/of benauwdheid. Wat nu?

Op de website van het RIVM vindt u het antwoord.

Terug

 

Ik heb koorts met luchtwegklachten en/of benauwdheid. Wat nu?

Op de website van het RIVM vindt u het antwoord.

Terug