Campagne Zorg voor Energie

10 oktober 2022 - 10 t/m 14 oktober staat in het teken van de campagne ‘Duurzame Zorg. Daar wordt iedereen toch beter van?’ De Hartekamp Groep, het Rode Kruis Ziekenhuis en ViVa! Zorggroep, drie grote zorgorganisaties in de regio, omarmen dit initiatief van harte.

 

De Nederlandse zorg genereert 7% van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Een groot deel hiervan (zo’n 40%) zit in het verbruik van elektriciteit en aardgas. Door waar het kan, duurzame maatregelen te nemen, zorgen we er voor dat de zorg steeds duurzamer wordt, dragen we bij aan de klimaatdoelstellingen en, minstens zo belangrijk, besparen we op de kosten’, zegt Ada Hagens van het RKZ.

 

Dagelijkse dosis duurzaamheid

Voor de campagne is door initiatiefnemer Milieuplatform Zorg de VerspilPil in het leven geroepen. De pil helpt medewerkers om bewuster om te gaan met energie, gas en water. ‘Je dagelijkse dosis duurzaamheid’, lacht Inge Voorhuis van de Hartekamp Groep.  ‘En de tips die we deze week extra onder de aandacht brengen, gelden natuurlijk niet alleen voor op het werk. Ook thuis kun je op deze manier besparen op je energieverbruik. Zeker in deze tijd is dat geen overbodige luxe.’

 

Duurzaam waar het kan

De Hartekamp Groep en ViVa! Zorggroep voeren het certificaat Brons van de Milieuthermometer. Het Rode Kruis Ziekenhuis bereikte vorig jaar al niveau Zilver. Alle drie de organisaties hebben de regionale GreenDeal Zorg ondertekend. ‘Dat laat zien dat we een actief beleid voeren om milieuvriendelijk te werken en minder CO2 uit te stoten’, legt Elles Arxhoek van ViVa! Zorggroep uit. ‘Deze maand vinden bij ons weer de audits plaats. We hebben in 2022 goede afspraken gemaakt over duurzaam inkopen en duurzaam verbouwen. Eind oktober hopen wij dan ook te horen dat we met deze aanvullingen niveau Zilver bereikt hebben.’ 

Ook bij de Hartekamp Groep worden dit jaar nog een aantal panden geaudit. En juist deze week verhuizen 85 cliënten naar twee zeer energiezuinige nieuwbouwlocaties in Bennebroek en Zandvoort.