Dichter bij Dementie

Op 21 september wordt wereldwijd aandacht besteed aan dementie op Wereld Alzheimer Dag. In deze week organiseert de dementieketen in regio Midden-Kennemerland met de aangesloten leden van dit samenwerkingsverband[1] allerlei activiteiten. Het thema van de dementieweek is ’Dichter bij dementie’.

 

Activiteiten

In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. De ziekte is bij velen bekend, desondanks voelen mensen met dementie en hun naasten zich vaak eenzaam en hebben zij behoefte aan meer begrip en erkenning. Om het ziektebeeld onder de aandacht te brengen en het gesprek hierover te openen zullen in de dementieweek op diverse plekken in de vijf gemeenten, Heemskerk, Beverwijk, Velsen, Castricum en Uitgeest van Midden-Kennemerland gedichten over dit thema tentoongesteld worden. Bij het project zijn veertien dichters uit deze regio betrokken. Zij hebben geput uit ervaringen uit eigen kring of zijn gekoppeld aan mensen met dementie. Deze ervaringen en ontmoetingen hebben zij verwerkt in een gedicht. Fotograaf Michel Mulder uit Beverwijk heeft samen met de deelnemers foto’s gemaakt bij alle gedichten. In elke gemeente is een startlocatie gekozen waar de expositie door de wethouder zal worden geopend.

 

  • In Beverwijk is opening van de expositie op donderdag 22 september om 16.30 in het gemeentehuis Beverwijk. Wethouder Erol opent de expositie.
  • In Castricum is de opening op 19 september om 17.00 uur in Wier & Ga. De expositie wordt geopend door wethouder Rood.
  • In Velsen op maandag 19 september om 15.00 uur in de bibliotheek in IJmuiden. Wethouder Te Beest opent de expositie.
  • In Uitgeest op donderdag 22 september om 10.00 uur in het gemeentehuis van Uitgeest. Wethouder Tromp opent de expositie.  
  • In Heemskerk op donderdag 22 september om 13.30 uur in het gemeentehuis van Heemskerk. Wethouder Beentjes opent de expositie.
  • Bij elke opening zal een van de dichters zijn gedicht voordragen.

 

Voor mensen met dementie en hun naasten organiseren de locaties van ViVa! Zorggroep in Midden-Kennemerland diverse activiteiten. Bel de locaties voor meer informatie.

 

Op 21 september organiseert Alzheimer Nederland een boottocht voor mensen met dementie en hun mantelzorgers die zal vertrekken vanuit Akersloot. De wethouders van de genoemde gemeenten zullen vanaf de kade de boot uitzwaaien.

 

Foto: Michel Mulder

 

[1] Leden dementieketen: Alzheimer Nederland afdeling Midden-Kennemerland, GGZ Dijk en Duin, Huisartsenvereniging MK, Socius, Stichting Welzijn Welschap, Stichting Welzijn Beverwijk, Stichting Welzijn Castricum, Stichting Welzijn Velsen, Rode Kruis Ziekenhuis, ViVa! Zorggroep, Zorgbalans

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.