Hitteplan met vrolijke twist voor bewoners ViVa! Zorggroep

Hitteprotocol met een vrolijke twist voor de ouderen van ViVa!! Zorggroep. ’Van voetenbadjes tot lekker zomers eten en drinken’

 

Onderschrift: Een verkoelend voetenbadje bij woonzorglocatie Geesterheem in Uitgeest. © Particuliere foto

 

verslaggever NHD: Senna Brammer; IJMOND

Voetenbadjes, het binnenshuis creëren van een campinggevoel en een lekker ijsje. ViVa! Zorggroep geeft een vrolijke twist aan het Nationaal Hitteplan dat woensdag weer in werking treedt. „De zomermaanden moeten voor onze bewoners ook zoveel mogelijk heerlijke maanden zijn”, zegt woordvoerder Jacqueline Hekkers.

„Iedereen kan last krijgen van oververhitting, hitte-uitputting en hitteberoerte. Daarom raden wij aan dat iedereen maatregelen neemt”, zegt Harm Groustra, woordvoerder van GGD Kennemerland. Denk aan genoeg water drinken, het hoofd en huis koel houden en vooral extra letten op de groep die kwetsbaar is voor hitte.

„Tot deze groep behoren ouderen, mensen met chronische aandoeningen, jonge kinderen, zwangeren, werkenden, mensen met een laag inkomen en sociaal geïsoleerde mensen”, somt Groustra op. „Zij hebben een verhoogde gevoeligheid voor het ontwikkelen van hittestress.”

 

 

Hitteplan

Woensdag 10 augustus treedt het Nationaal Hitteplan weer in werking. Met dit plan informeert het RIVM zorgorganisaties en mantelzorgers over de verwachte hitte. Zo kunnen zij maatregelen treffen om kwetsbare groepen te beschermen en ondersteunen.

 

Onderschrift: Campinggevoel bij woonzorglocatie de Loet in Heiloo. © Particuliere foto

 

De IJmondse zorgorganisatie ViVa! Zorggroep is al voorbereid op de aankomende hittegolf. „De locatiemanagers berichten hun teams nog een keer extra dat er extreem hoge temperaturen aankomen. ViVa! heeft een hitteprotocol dat in werking treedt bij de verwachting dat de maximum temperatuur tenminste vier dagen boven de 27 graden ligt”, vertelt woordvoerder Jacqueline Hekkers.

 

Maar juist ook bij lagere zomerse temperaturen, vanaf een graad of 22, past ViVa! Zorggroep maatregelen toe uit het hitteprotocol. Hekkers: „We houden de gezondheid van onze cliënten ook dan extra goed in de gaten.”

Tijdens de hittegolf van augustus 2020 lag het sterftecijfer onder ouderen en bewoners van verzorg- en verpleeghuizen 37 procent hoger dan normaal. Groustra: „Ouderen lopen meer risico omdat zij vaker last hebben van een verminderde dorstprikkel, beperkt zweten, minder doorbloeding en onderliggende chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten. Daarnaast gebruiken zij meer medicijnen en hebben ze een grotere kans op sociaal isolement.”

 

Dorstprikkel

Bepaalde maatregelen zijn daarom van groot belang voor ouderen. „Omdat ze minder goed zweten, is het bijvoorbeeld juist heel effectief om met een natte spons of waterspuit vocht op de huid aan te brengen. Vanwege de verminderde dorstprikkel is het belangrijk om regelmatig, bijvoorbeeld elk uur, wat drinken aan te bieden”, adviseert Groustra.

Ook Hekkers benoemt de verminderde dorstprikkel bij ouderen. „Onze zorgteams letten constant op of de cliënten tijdens en tussen maaltijden door goed drinken. Daarnaast is het natuurlijk verstandig voor hen om op koele plekken te verkeren, zich goed te beschermen tegen de zon met beschermende en dunne kleding, een hoed of pet en zonnebrandcrème en om lichamelijke inspanningen in de zon en warmte te beperken.”

 

Onderschrift: De bewoners van de Geesterheem in Uitgeest brengen samen tijd door in de schaduw. © Particuliere foto