Innovatief portaal voor doorverwijzen van ouderen naar herstelzorg

Ouderen uit Midden Kennemerland die tijdelijk niet thuis kunnen verblijven, bijvoorbeeld na een operatie, kunnen vanaf juni 2021 nog sneller terecht voor herstelzorg dankzij een innovatief portaal. Speciaal voor deze regio hebben het Rode Kruis Ziekenhuis, Huisartsenvereniging Midden Kennemerland en ViVa! Zorggroep een coördinatiepunt ontwikkeld dat verwijzers in staat stelt om actuele beschikbaarheid van plekken direct in te zien en meteen te boeken.

 

Momenteel is het voor verwijzers een intensief traject om een tijdelijke verblijfplaats te vinden voor ouderen die thuis niet de gepaste zorg kunnen krijgen. Voor het vinden van een plek moeten verwijzers zelf zorgaanbieders in de regio bellen om de beschikbaarheid te controleren. Daarna moeten telefonisch diverse vragen beantwoord worden en documenten opgestuurd, terwijl het dan nog steeds onzeker is of er op korte termijn een plek beschikbaar is.

 

Deze omslachtige werkwijze zal door het nieuwe Coördinatiepunt Midden Kennemerland definitief tot het verleden gaan behoren. Dit unieke portaal stelt verwijzers in staat om na een aantal online vragen in één oogopslag te zien waar plaats is en kunnen direct een plek in de regio boeken. De cliënt kan meestal nog diezelfde dag opgenomen worden. “Wat voor hotelkamers al veel langer kan, is nu ook mogelijk voor ouderen die tijdelijke zorg nodig hebben. Dit gaat ons veel tijd en rompslomp besparen.” Aldus Gera Strijker, huisarts in Midden-Kennemerland. “Door het efficiëntere aanvraagproces, kan de schaarse capaciteit ook beter benut worden”.

 

Op 21 april jl. hebben de bestuurders van Het Rode Kruis Ziekenhuis, Huisartsenvereniging Midden Kennemerland en ViVa! Zorggroep hun handtekening gezet onder de intentieverklaring. Waarmee ze gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen voor een efficiënte doorverwijzing met behulp van dit portaal. De verwachting is dat medio juni dit jaar, in eerste instantie voor eerstelijnsverblijf en geriatrische revalidatiezorg, het voor alle verwijzers in de regio beschikbaar is.