Triage tijdelijk verblijf in de ouderenzorg Midden Kennemerland volledig digitaal

Op 1 november wordt Nederlands eerste digitale boekingsportaal voor tijdelijk verblijf in de ouderenzorg gelanceerd in Midden Kennemerland

 

Huisartsenvereniging Midden Kennemerland, het Rode Kruis Ziekenhuis en ViVa! Zorggroep zijn een samenwerking aangegaan om het coördinatieproces, bij plaatsing tijdelijke verblijfsvormen voor kwetsbare ouderen, te verbeteren.

 

De ketenpartners hebben in samenwerking een digitaal coördinatiepunt vormgegeven, het Coördinatiepunt Midden Kennemerland (CPMK). Het ontwikkelde platform combineert een digitale triage met een boekingssysteem en stelt zorgaanbieders in staat om na een aantal triagevragen meteen de actuele beschikbaarheid in te zien en rechtstreeks te reserveren.

 

 “Wat voor hotelkamers al veel langer kan, is nu ook voor ouderen mogelijk die tijdelijke zorg nodig hebben. Dit gaat ons veel tijd en rompslomp besparen.” aldus Gera Strijker, huisarts in Midden-Kennemerland.

 

Het platform wordt in eerste instantie ingezet voor de plaatsing van patiënten met de indicaties ELV Laag, ELV Hoog, ELV Palliatief en GRZ. ‘Maar we hebben bij het ontwikkelen ervan ook rekening gehouden met gebruik voor andere vormen van tijdelijk verblijf,’ aldus Joost van Ellinkhuizen, directeur Zorg van ViVa! Zorggroep. ‘Zo kan het ook ingezet gaan worden voor bedden in de respijtzorg en de crisis WLZ en is het schaalbaar naar andere regio’s die tegen dezelfde problemen aanlopen.’

 

Voorafgaand aan de lancering zijn in samenwerking met Gerion, onderdeel van Amsterdam UMC, triage trainingen georganiseerd voor alle huisartsen in de regio. Daarnaast is gedurende het project door de betrokken partijen op iteratieve wijze het portaal en het achterliggende proces continue verbeterd en aangepast. “Het was soms een weerbarstig traject omdat de verschillende partijen andere perspectieven kunnen hebben hóe het portaal, de triage vragen en de beschikbaarheid van bedden in te richten,” aldus Maartje Ermers, projectleider. ”Maar allemaal hebben we altijd hetzelfde doel voor ogen gehad, de juiste zorg, op efficiënte wijze op de juiste plek en volgens mij is dat gelukt”.

 

Vanaf 1 november kunnen alle zorgaanbieders in de regio Midden Kennemerland gebruik maken van het nieuwe platform op www.cpmk.nl. Daarnaast is er 24/7 telefonische ondersteuning beschikbaar. 

Voor meer informatie of vragen kan men terecht bij 088-9958482 of via e-mail naar cpmk@vivazorggroep.nl.