ViVa! onderneemt duurzaam, milieuvriendelijk en maatschappelijk verantwoord

 

 

Het wordt steeds belangrijker in de zorg: milieu en duurzaamheid. ViVa! Zorggroep moet voldoen aan bepaalde europese milieurichtlijnen. Aansluiten bij Green Deal, Nederland op weg naar duurzame zorg’ leek de beste en meest efficiënte optie om hiermee aan de slag te gaan. Voor het uitvoeren van Green Deal is door de Vereniging Milieuplatform Zorgsector in samenwerking met de Stichting Milieukeur, de ‘Milieuthermometer zorg’ ontwikkeld. De Milieuthermometer geeft structuur aan het geheel. De vereniging heeft ook als voordeel dat er een uitwisseling plaatsvindt van ervaring en tips. De Milieuthermometer heeft zeventien hoofdpunten waarmee ViVa! aan de slag gaat. Je kunt denken aan bijvoorbeeld energie, water, vervoer, lucht, bodem, afval en papier. Voor alle intramurale zorglocaties van ViVa! en het hoofdkantoor scoren we punten op deze gebieden. Neem papier. Er is voor alle locaties milieuvriendelijk printpapier nodig en er kan beter dubbelzijdig geprint worden. Ook al het vastgoed wordt bekeken, er is een schoonmaakplan, we onderzoeken en verbeteren groenbeheer en geven voorlichting aan onze cliënten en medewerkers over hoe te besparen bijvoorbeeld.

 

Op alle punten wordt als eerste een nulmeting gedaan. Van daaruit gaan we de certificeringsronde in. Je kunt als organisatie meedoen voor brons, zilver of goud. ViVa! gaat voor brons, maar wie weet worden er ook punten gescoord op zilver! ‘Zo proberen we iedereen milieubewust te maken en laten we aan iedereen, maar vooral aan onze cliënten en aan de gemeentes en samenwerkingspartners, wat we bijdragen aan het milieu, op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.’

 

Wat kunt u doen?

U kunt ook vrij eenvoudig  een bijdrage leveren aan het verbeteren van het milieu en op duurzame wijze wonen in uw woning. Hieronder geven we u vast een aantal tips voor milieubewust wonen:

  • Scheiden van afval, juist ook in de zorg: In de zorg hebben we te maken met uiteenlopende vormen van (schadelijk) afval. Het is belangrijk om goed op te letten als u overgebleven geneesmiddelen weg wilt gooien. Door afval te scheiden heeft u een positieve invloed op het milieu. Lever overgebleven geneesmiddelen in bij uw apotheker of kca-depot van uw gemeente.
  • Laat waterkranen niet onnodig lopen: Jaarlijks wordt er heel wat water verspild. Zet kranen daarom tijdig uit en voorkom een verdere verspilling van kostbaar (drink) water.
  • Stap over op duurzame verlichting: Spaarlampen en LED-verlichting zijn misschien wat duurder in de aanschaf, maar op termijn verdient u dit terug door een vermindering van de energiekosten. U zult al snel merken dat het energieverbruik van nieuwe lampen aanmerkelijk lager ligt dan dat van de ouderwetse gloeilamp.
  • Let op welke huishoudelijke apparatuur u koopt: Fabrikanten van onder meer huishoudelijke apparaten ontwikkelen steeds meer energiezuinige apparaten die u op jaarbasis geld helpen besparen. Kijk in de winkel altijd naar het energielabel dat een apparaat heeft. Zuinige A++ apparaten verbruiken uiteraard minder energie dan een vergelijkbaar product met een D keurmerk.
  • Laat de waterkoker niet onnodig koken: Een kop koffie of thee zetten met behulp van de waterkoker? Vul deze dan niet helemaal maximaal. Waterkokers verbruiken nu eenmaal veel energie, zeker als u ze helemaal vult en vervolgens maar één kop thee wilt zetten. Het is niet alleen zuiniger in energiegebruik maar ook beter voor het apparaat zelf.

Met deze eenvoudige maatregelen kunt u ook het milieu verbeteren én geld besparen.

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.