Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwstenen voor een sterk netwerk

13-06-2024

ViVa! Zorggroep is een trotse partner van 'Mijn wijk is jouw wijk'. 'Mijn wijk is jouw wijk' is de samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties in Heemskerk en de gemeente, met als doel de inwoners van Heemskerk die hulp nodig hebben op een praktische manier te ondersteunen. 

Deze week kwamen meer dan 20 organisaties bij elkaar om te werken aan ‘Bouwstenen voor een sterk netwerk’: Hoe kunnen we het netwerk van de inwoners in Heemskerk die zorg of ondersteuning nodig hebben, versterken. En hoe maakt jouw organisatie onderdeel uit van dat netwerk. 

Mooie voorbeelden uit de regio

Anita Koppers en Margret van der Krogt van Odion vertellen over de Buurtcirkel: "Buurtcirkel is er voor iedereen met een ondersteuningsvraag, groot of klein. Een cirkel bestaat uit maximaal 12 mensen. Het is vooral belangrijk dat je zin hebt om mee te doen, dat je meer mensen wilt leren kennen en dat je bereid bent om andere mensen uit de Buurtcirkel te helpen. Mensen die misschien net als jij ook wel eens wat ondersteuning kunnen gebruiken. Jong en oud, verschillende achtergronden, opleidingsniveau... iedereen is welkom."

Ingeborgh Olij-Frima van Stichting Buurtgezinnen laat zien hoe - de naam zegt het al - gezinnen die bij elkaar in de buurt wonen elkaar kunnen helpen. Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. Waarbij 'een gezin' iedere vorm of samenstelling kan hebben die je kunt bedenken. Dus ook de alleenstaande 'oma' of een stel zonder kinderen. 

En Winnie Assendelft, buurtsportcoach bij Team Sportservice licht toe hoe zij ouderen samenbrengen en stimuleren om te sporten en actief te blijven. "We laten ouderen kennis maken met 10 verschillende sporten, op een manier die past bij hun leeftijd. En dat is alles behalve gezapig! Na deze kennismaking hopen we natuurlijk dat mensen een sport kiezen en lid worden van de vereniging. Tegelijkertijd zien we ook dat ze onderling contact blijven houden en samen de omgeving intrekken voor bijvoorbeeld een lekkere wandeling."

We doen het samen

Ken je 'Mijn wijk is jouw wijk' nog niet en wil je als zorg- of welzijnsorganisatie uit de IJmond aansluiten? Neem contact op met Georgette Koppen_Hammer via mijnwijkisjouwwijk@vivazorggroep.nl  

Klant Informatie Centrum

Beschikbaar om te chatten

Start chat
Wij gebruiken cookies voor een optimale gebruikservaring. Door gebruik te maken van onze website stemt u hiermee in. Meer weten?