Overslaan en naar de inhoud gaan
Werkbezoek DGC stuurgroep en minister

Inspirerend bezoek demissionair minister Helder aan Digitaal Gezondheidscentrum

18-06-2024

Demissionair minister Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bracht op 10 juni 2024 een bezoek aan het Digitaal Gezondheidscentrum (DGC). Tijdens dit bezoek waren de regionale samenwerkingspartners van het DGC aanwezig om de geslaagde samenwerking te presenteren en om interactief ideeën uit te wisselen. “Ik word er blij van dat jullie niet wachten, maar het gewoon dóén! Dat is hard nodig”, aldus minister Helder. Het DGC dient als een regionaal voorbeeld voor landelijke samenwerking op het gebied van gezondheidszorg. 

Tijdens het werkbezoek hebben we stilgestaan bij Positieve Gezondheid als gedachtegoed achter het Digitaal Gezondheidscentrum. Er is een demonstratie gegeven van de digitale applicaties die worden gebruikt, en twee patiënten uit het Digitaal Gezondheidscentrum hebben verteld wat deze vorm van begeleiding voor hen betekent. Zo omschreef Betsy (61) het als: "De pijlen van de zorg misten vaak het dartbord, maar het Digitaal Gezondheidscentrum is echt een schot in de roos. Het geeft me houvast en zekerheid. Ze denken mee met mijn leven met een ziekte, in plaats van alleen met de ziekte."

Er is een levendig gesprek ontstaan waarin duidelijk werd dat transformatie méér is dan digitalisering en data-uitwisseling. Minister Helder zei ‘’Het gaat om de zorg daadwerkelijk anders organiseren, zoals jullie doen. De resultaten daarvan bieden zo veel meerwaarde voor patiënten, dat zorgvraag vermindert en de schaarste voor een deel vanzelf wordt opgelost. Daar geloof ik in". Tijdens deze gedachtewisseling kwam naar voren dat het Digitaal Gezondheidscentrum wordt geprezen om zijn daadkracht, terwijl de regionale en landelijke ontwikkelingen niet zo snel gaan zoals we soms willen , maakt het Digitaal Gezondheidscentrum grote stappen vooruit in de ontwikkeling. En ook hier is de regio nog lang niet klaar met leren, verbeteren en transformeren. Het Digitaal Gezondheidscentrum wacht niet. Het ministerie van VWS blijft deze ontwikkelingen op de voet volgen. 

Digitaal Gezondheidscentrum (DGC)

Het DGC biedt regionale ondersteuning aan patiënten via een app, met begeleiding van verpleegkundigen en artsen. Deze digitale aanpak omvat onder andere digitaal contact, thuismetingen en informatieve video's en artikelen over ziekte, medicatie en zelfzorg. Door deze aanpak, regelmatig contact met verpleegkundigen en jaarlijkse gezondheidsgesprekken wordt de zelfredzaamheid van patiënten vergroot. Zij krijgen meer controle over hun leven met een ziekte. Zo kan meer kan vanuit thuis en patiënten hoeven minder naar een zorgverlener toe.

Regionale samenwerking van zorg én welzijn

Het DGC werkt nauw samen met zorg- en welzijnsorganisaties in de regio, waaronder het Rode Kruis Ziekenhuis, ViVa! Zorggroep, Huisartsen Zuid- en Midden-Kennemerland, Heliomare en de gemeenten Beverwijk, Velsen en Heemskerk met hun welzijnspartners. Deze samenwerking maakt het mogelijk om patiënten door te verwijzen naar lokale voorzieningen zoals buurthuizen of schuldhulpverlening, afhankelijk van hun individuele behoeften. De ambitie is om het aantal partners uit te breiden naar meerdere zorgorganisaties in omliggende regio's.

 

Klant Informatie Centrum

Beschikbaar om te chatten

Start chat
Wij gebruiken cookies voor een optimale gebruikservaring. Door gebruik te maken van onze website stemt u hiermee in. Meer weten?