Overslaan en naar de inhoud gaan
Herkenning en enthousiasme bij de deelnemers aan 'Mijn wijk is jouw wijk'.

Mijn wijk is jouw wijk: een verbindende stap naar verbetering van welzijn in de wijk

18-12-2023

Samenwerking zorg- en welzijnsorganisaties Heemskerk

Met een gezamenlijke inspanning om de zorg- en welzijnsdiensten te versterken, zijn op 14 december meer dan 20 organisaties uit de gemeente Heemskerk samengekomen. De samenwerking heeft als doel om bewoners effectiever te ondersteunen bij hun hulpvragen en om verschillende generaties met elkaar te verbinden, kortom: mijn wijk is jouw wijk.

De samenwerking wordt breed ingestoken: van sportvereniging, thuis- en woonzorg, en ontmoetingscentrum tot onderwijs, ziekenhuis en advies & ondersteuning op welzijnsvlak. Door bestaande initiatieven te versterken en nieuwe relaties te smeden, kan de ondersteuning aan bewoners niet alleen makkelijker, maar ook sneller en doeltreffender worden geboden.

Tijdens de bijeenkomst deelden de deelnemende organisaties hun ervaringen en benadrukten ze met welke partners ze al succesvol samenwerken. Bovendien ontmoetten ze andere organisaties die ze in de toekomst nog beter willen leren kennen om de samenwerking aan te gaan of verder te verdiepen. 

 

MantelZ, het centrum voor Mantelzorg, en het Cultuurhuis gaven mooie voorbeelden van succesvolle samenwerkingen, waar jong en oud bij betrokken zijn. Zo werkt MantelZ in het project Buurtverzorgsters samen met onder andere buurthuizen en ViVa! Zorggroep. Evelyn Duijker: “Vrouwen met een migratieachtergrond koken een aantal keer per week een gezonde maaltijd voor mantelzorgers en de naaste die zij verzorgen. Daarmee helpen zij de zorgtaak van de mantelzorger te verlichten. Het begint als vrijwilligerswerk, maak kan, door de bijbehorende training, een opstapje zijn naar een betaalde baan.” 

Het Cultuurhuis Heemskerk werkt met het project Tafeltekenen samen met onder andere de bibliotheek, basisscholen en ViVa! dagbeweging. Saskia Vroom, coördinator educatie: “Op school krijgen de kinderen al voorlichting over de ziekte dementie, hoe zich dat kan uiten en wat dat voor ouderen betekent. Tijdens de tekenmiddag krijgen ze een onderwerp mee, waarmee ze samen met de ouderen aan de slag gaan. Tijdens het tekenen ontstaan mooie gesprekken. De ontmoetingen zijn voor beide generaties heel waardevol.” 

 

De wethouders Aad Schoorl en Piet Burgering van de gemeente Heemskerk onderstrepen het belang van meer en intensievere samenwerking. Ze juichen het initiatief toe en erkennen de positieve impact die dit kan hebben op het welzijn van buurtbewoners.

"Door krachten te bundelen, creëren we een solide basis om de levens van onze inwoners te verbeteren. Samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties is essentieel om adequaat en snel te kunnen reageren op de behoeften van de Heemskerkers. We kijken ernaar uit om deze samenwerking verder te versterken en de banden tussen verschillende generaties te verstevigen," aldus wethouder Aad Schoorl. 

Organisaties die zich willen aansluiten bij of meer informatie willen over Mijn wijk is jouw wijk, kunnen contact opnemen met Georgette Koppen-Hammer: g.koppen-hammer@vivazorggroep.nl 

Klant Informatie Centrum

Beschikbaar om te chatten

Start chat
Wij gebruiken cookies voor een optimale gebruikservaring. Door gebruik te maken van onze website stemt u hiermee in. Meer weten?