Overslaan en naar de inhoud gaan
Vooraanzicht Meerstate

‘Operatie Zorg Zonder Water’ in Meerstate gaat goed

27-09-2023

Onderhoud aan de waterleidingen op een woonzorglocatie is meer dan alleen het dichtdraaien van de kraan. Een heel plan de campagne gaat in werking om er voor te zorgen dat het welzijn van de bewoners en de veiligheid in het gebouw in orde blijft. Verslaggever Carlo Nijveen van het Noord Hollands Dagblad kwam eens poolshoogte nemen bij onze locatie Meerstate in Heemskerk en werd op de hoogte gebracht door projectleider Arno van der Werf.

Heemskerks verpleeghuis trekt tijdens onderhouds- en reparatieklus aan leidingen óók gieters uit de

HEEMSKERK

Lunchend personeel van verpleeghuis Meerstate wordt getrakteerd op pianomuziek. Los van de stevige deun die in het restaurant van het Heemskerkse woonzorgcomplex is te horen, lijkt het daar dinsdag ’business as usual’. Maar de schijn bedriegt, enigszins. Want uit álle kranen in Meerstate komt al enkele uren geen stromend water. De reguliere watervoorziening van het complex is namelijk volledig afgesloten, omdat er op diverse plekken in het gebouw reparatiewerk gaande is aan leidingen.

Wassen
Een aantal zogenoemde afsluiters aan die waterleidingen is toe aan vervanging. Ook ander onderhoud is noodzakelijk. Zo verduidelijkt Arno van der Werf van de afdeling vastgoed van Viva Zorggroep, waaronder Meerstate valt. Maar volgens hem komen het welzijn van de bewoners en de veiligheid in het gebouw niet in het geding.

,,We zijn rond negen uur vanochtend van het water af gegaan. Vóór die tijd is de zorg die normaal gesproken aan het begin van dit dagdeel wordt uitgevoerd, zoals het wassen van bewoners, al grotendeels of volledig op de gebruikelijke wijze uitgevoerd’’, aldus Van der Werf.

Maatregelen
Om een eventuele kleine brand op een van de vijf afdelingen van Meerstate te kunnen bestrijden, staan in diverse delen van het complex extra blussers klaar. Mocht er een evenzeer onverhoopte grotere brand uitbreken, dan kan de brandweer volgens Van der Werf gebruikmaken van leidingen buiten het complex. Ook op een heel ander vlak zijn de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen: toiletten in het gebouw worden vandaag doorgespoeld met emmers en gieters water, die met een speciaal tappunt in de restauranttuin van Meerstate kunnen worden bijgevuld.

Ook de medewerkers in het restaurant van Meerstate moeten zich daarom even behelpen. Met een maatbeker wordt water uit een grote, speciaal neergezette ketel geschept. Her en der in het verpleeghuis zijn zeven monteurs van verschillende onderhoudsbedrijven bezig. Ook maandag is er al aan de leidingen gewerkt. Als alles naar wens verloopt, dan is het waterleidingnetwerk in Meerstate vanaf woensdag weer helemaal in orde.

Voorbereidingen
Van der Werf: ,,Dan kunnen we hier weer een paar jaar vooruit. Dit soort onderhoudswerk doen wij regelmatig. Niet alleen in Meerstate, ook in andere vestigingen van Viva. Zo was ik onlangs nog betrokken bij een reparatie in een complex elders in Heemskerk waarvoor de watervoorziening gedurende vijftien uur moest worden afgesloten. Maar ook al gaat het in Meerstate om een kleinere ingreep, we zijn maanden bezig geweest om voorbereidingen te treffen. Als we ons goed voorbereiden, is onderhoud en reparatiewerk op een dag als vandaag uiteindelijk het minst spannend.’’

© Foto jjfoto/Vincent de Vries

Klant Informatie Centrum

Beschikbaar om te chatten

Start chat
Wij gebruiken cookies voor een optimale gebruikservaring. Door gebruik te maken van onze website stemt u hiermee in. Meer weten?