Overslaan en naar de inhoud gaan
Joop Dekker (85 jaar)

Samen herinneringen ophalen bij Tata Steel

18-01-2024

Veel oudere inwoners van Beverwijk, Heemskerk en Castricum hebben een bijzondere band met Tata Steel. Als je in deze omgeving opgroeide, was de kans groot dat je aan het werk ging bij ‘de Hoogovens’, zoals het bedrijf onveranderd bij hen heet. Anderen kwamen uit andere delen van het land om  in deze omgeving te wonen en werken en zijn er nooit meer weggegaan. Meer dan 40 ouderen pakten de uitnodiging van de dagbesteding van ViVa! Zorggroep om het bedrijventerrein en het Hoogovenmuseum te bezoeken dan ook met beide handen aan. 

In de touringcar worden al druk verhalen uitgewisseld. Van metselaar tot opzichter werktuigdienst en van koudbandwalser tot hoofd installatiebeheerder. Allerlei banen komen voorbij. Veel deelnemers hebben meer dan 40 jaar bij het bedrijf gewerkt. Zo was Jen Westra - inmiddels 91 jaar - matroos op de schepen die de erts uit Afrika haalden. Hij glimt als hij de foto’s ziet in het Hoogovensmuseum. En de dames Marie Louise en Pilar wijzen enthousiast naar de jubileumbordjes die hun echtgenoten kregen toen zij 25 jaar in dienst waren. Ook meneer Litjens, 93 jaar, geniet met volle teugen. Vanuit Brabant kwam hij naar de IJmond om in het magazijn aan de slag te gaan. Terwijl de bus over het terrein rijdt vertelt hij, nog steeds met Brabantse tongval, van alles over wat hij ziet. “Door mijn werk kwam ik overal in het bedrijf. We werkten hard en met veel plezier.” 

De rondleiding bij Tata Steel was op initiatief van de dagbesteding van ViVa! Zorggroep. “Dagbesteding, of dagbeweging zoals wij het noemen, is bedoeld voor ouderen voor wie het lastig is om nog zelfstandig activiteiten te ondernemen. Het zorgt voor sociale contacten, gezelligheid en een  prettige zinvolle invulling van de dag,” vertelt Mirjam Nagtegaal, projectmedewerker dagbeweging. “Dagen als deze zijn de kers op de taart. Het is zo fijn om voor al deze mensen een bijzondere dag te verzorgen. We  danken Tata Steel voor het regelen van de touringcar, de rondleiding over het terrein en in het museum en voor de gezellige lunch. Ook willen we SVV-IJmond bedanken voor de rolstoelbus, zodat ook de minder mobiele deelnemers mee konden. En natuurlijk ook dank aan de vrijwilligers van OIG IJmuiden die iedereen weer hebben thuisgebracht.”

Klant Informatie Centrum

Beschikbaar om te chatten

Start chat
Wij gebruiken cookies voor een optimale gebruikservaring. Door gebruik te maken van onze website stemt u hiermee in. Meer weten?