Overslaan en naar de inhoud gaan
Regionale samenwerking Wet Zorg en Dwang

Unieke regionale samenwerking uitvoering Wet zorg en dwang in thuissituatie

10-02-2023

Deze week hebben huisartsen, ouderenzorgorganisaties en cliënt- en mantelzorgorganisaties in de regio Kennemerland hun handtekening gezet onder de regionale samenwerking voor onvrijwillige zorg thuis. Directeur Wijkzorg en HZ Ron Dekker, ondertekende namens ViVa! Zorggroep.

Deze brede samenwerking is uniek in Nederland. Zorgverleners en mantelzorgers werken samen om te voorkomen dat een cliënt thuis onvrijwillige zorg krijgt . Lijkt onvrijwillige zorg in de thuissituatie toch noodzakelijk , dan wordt deze zorg in samenspraak met de zorgverleners gegeven. De samenwerking in de regio is gebaseerd op een duidelijke visie op wat goede zorg is in de ogen van cliënten en mantelzorgers. Het streven is dat mensen zo lang mogelijk hun zelfstandigheid en kwaliteit van leven behouden.

Beleid, scholing en informatie uitwisselen
Het beleidsplan dat door de partijen is opgesteld, laat zien hoe er wordt samengewerkt bij de uitvoering van de Wet zorg en dwang (Wzd) als zorg in de thuissituatie wordt gegeven. Zoals wie welke rol vervult, hoe overleg plaatsvindt en waar op moet worden gelet. Daarnaast heeft elke zorgaanbieder een eigen beleidsplan voor de toepassing van de Wzd, dat is afgestemd op het regionale beleidsplan. Ook is er gezamenlijke scholing voor o.a. huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en verpleegkundigen ouderenzorg en organiseren de organisaties hun eigen scholingsactiviteiten die regionaal zijn afgestemd. Centraal staat hierbij het herkennen van situaties en weten wat te doen, ook in overleg met familie.

De Wzd geldt voor cliënten met psychogeriatrische of daaraan gelijkgestelde problematiek. Voorbeelden van onvrijwillige zorg kunnen zijn het toedienen van vocht of medicatie of het beperken van iemands bewegingsvrijheid omdat hij een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving is. 

#zorgendoejesamen #ouderenzorg

Klant Informatie Centrum

Beschikbaar om te chatten

Start chat
Wij gebruiken cookies voor een optimale gebruikservaring. Door gebruik te maken van onze website stemt u hiermee in. Meer weten?