Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijwilliger zijn? Dat doe je voor een ander én voor jezelf

07-12-2023

Vrijwilligerswerk, iedereen heeft zo zijn eigen drijfveer om iets voor een ander te willen doen. Annemieke Kramer-Ales (62), Anna Klijnstra (45) en Willem Hamerlinck (70) zijn trotse vrijwilligers in de ouderenzorg. Bij ViVa! Zorggroep hebben ze hun plekje helemaal gevonden. 

Anna Klijnstra straalt als ze het over haar vrijwilligerswerk en de bewoners heeft. Vier keer per week is ze bij woonzorglocatie De Boogaert in Castricum. Ze begeleidt creatieve en denksportactiviteiten én zoekt bewoners op in hun appartement. Om gezellig een spelletje te doen, een praatje te maken of een kopje thee te drinken. “Veel bewoners hebben moeite met drukte en prikkels en blijven daarom een groot deel van de dag op hun kamer. Zonder de bezoekjes zouden zij best eenzaam zijn. Vrijwilligers hebben de belangrijke rol dat zij vragen hoe het echt met mensen gaat. Hoe ze zich voelen, hoe de zorg is geweest.”

Gezelligheid én signalerende rol
“We hebben naast de gezelligheid die we meebrengen ook een signalerende functie”, vult Willem aan. “Richting de zorg of richting familie.” Sinds hij met pensioen is, is hij vrijwilliger. “Het vult je tijd en verrijkt je leven,” zegt hij met twinkelende ogen. “Vóór corona was ik ‘chef sjoelbak’. Nu hoor ik bij de wandelgroep, een leuk team van vrijwilligers.” Iedere week gaat een groep bewoners mee voor een rondje frisse buitenlucht. De ene keer naar het buitengebied, de andere keer gezellig door het centrum. Persoonlijke wensen worden ook zoveel mogelijk ingevuld: “Soms wil iemand door de straat wandelen waar hij of zij vroeger gewoond heeft, of naar een plek waar zij of zelfs hun ouders gewerkt hebben. Daar komen de mooiste verhalen over los!”    

Karin Prinsen is één van de vrijwilligerscoördinatoren bij ViVa! Zorggroep. “Onze bewoners hebben verzorging of verpleging nodig. Naast die goede zorg is het belangrijk dat zij tot de laatste dag een zo prettig mogelijk leven ervaren”, vertelt ze. “Samen zetten we ons in voor het welzijn van de bewoners. Het is verrassend met welke vaak kleine, simpele dingen je mensen blij kunt maken.”

 

Bijzondere gesprekken
Annemieke is al 25 jaar vrijwilliger bij woonzorglocatie Strammerzoom in Akersloot en schenkt drie keer per week koffie. “Ik ga hier nooit meer weg,” lacht ze. “In de afgelopen jaren is de bewonersgroep wel veranderd. Vroeger waren mensen nog best heel zelfstandig en hadden ze minder zware zorg nodig. Steeds meer mensen die hier komen wonen leven met dementie. Als vrijwilliger groei je daar in mee. Door mee te bewegen in hun belevingswereld, krijg je bijzondere gesprekken.” 

Het mooiste compliment dat ze ooit gekregen hebben? De vrijwilligers vallen even stil. Annemieke: “Dat ik altijd vrolijk ben. Annemieke kan niet zonder ons, en wij kunnen niet zonder Annemieke, zeggen de bewoners.” Willem: “Mensen zeggen dat ik goed kan luisteren en geen oordeel vel. Daardoor zijn ze openhartig.” Anna: “Dat ze echt naar mijn bezoekjes uitkijken, blij zijn dan ik langskom. Maar dat is wederzijds!”

Wat is jouw motivatie?
Iedereen heeft zijn eigen, persoonlijke reden om aan de slag te gaan als vrijwilliger. Om iets te doen wat betekenisvol is, om de zorg te leren kennen, of om vaardigheden te ontwikkelen die belangrijk zijn voor toekomstig werk. “Motivatie is het allerbelangrijkste”, zegt Karin. “Vrijwilligerswerk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend, want wij rekenen op je komst. Tegelijkertijd zijn wij flexibel en kun je bijvoorbeeld ook 1x per maand vrijwilligerswerk bij ons doen in plaats van iedere week. Samen kijken we welke frequentie en activiteit het beste bij je past.”

Kom ons leren kennen
Wil je met jouw talent betrokken zijn bij het welzijn van onze cliënten? Vrijwilligerswerk gaat over verbinding voelen met iemand en aandacht voor elkaar. Naast 3.500 medewerkers, zetten meer dan 1.450 vrijwilligers zich in voor onze ouderen. Met 17 woonzorglocaties in de regio Kennemerland, van Bergen en Heerhugowaard tot Akersloot en Beverwijk is er vast een locatie bij jou in de buurt! 

Zo werkt het
Met de tijd die je beschikbaar hebt voor je vrijwilligerswerk kijken we samen naar de mogelijkheden en die zijn heel divers. Van individuele bezoekvrijwilliger, vrijwilliger bij de wandelclub of vrijwilliger in de huiskamer tot helpen bij grotere activiteiten zoals een bingo of optreden van een artiest. En goed om te weten: medische zorg blijft altijd in handen van zorgpersoneel.

Van ons voor jou
Je krijgt geen salaris, maar wel waardering in de vorm van:

  • Een goede werksfeer met persoonlijke aandacht
  • Een goede verzekering
  • Een gratis lidmaatschap op ViVa! Ledenservice
  • Een kerstpakket
  • Een activiteit als bedankje voor al onze vrijwilligers
  • Een kans om cursussen te volgen die aansluiten bij uw vrijwilligerswerk

Contact 
Bel of mail met Jolanda Engelsma – teamleider informele zorg: 06-41622042 en vrijwilligerscoordinatoren@vivazorggroep.nl 

Spreken we elkaar snel?!

 

Klant Informatie Centrum

Beschikbaar om te chatten

Start chat
Wij gebruiken cookies voor een optimale gebruikservaring. Door gebruik te maken van onze website stemt u hiermee in. Meer weten?