Overslaan en naar de inhoud gaan

Praktische hulp en leefstijladvies na beroerte

03-06-2024

Elke dag worden in Nederland gemiddeld 250 mensen getroffen door een herseninfarct of hersenbloeding. Een deel van de hersenen krijgt op dat moment geen zuurstof en voeding meer. Ongeveer 60% van de mensen die een herseninfarct en circa 30% van de mensen die een hersenbloeding hebben gehad kunnen drie maanden na hun ziekenhuisopname weer zelfstandig leven. Dat gaat niet vanzelf. Sybranda Vink, Gespecialiseerd CVA verpleegkundige bij ViVa! Zorggroep heeft de kennis en kunde in huis om mensen in dit proces te ondersteunen.

‘CVA staat voor Cerebro Vasculair Accident', vertelt Sybranda. ‘Bij een CVA knapt een bloedvat in de hersenen (hersenbloeding) of raakt het verstopt (herseninfarct).’ Een beroerte heeft vaak grote gevolgen. Sommige dingen vallen direct op, zoals niet meer goed kunnen praten of lopen. Maar ook na de eerste herstelperiode blijken er vaak nog gevolgen te zijn die minder opvallend zijn. Bijvoorbeeld moeite hebben met dingen onthouden of plannen, verandering in emoties of gedrag, of lichamelijke gevolgen zoals vermoeidheid en verminderde coördinatie.

Na een beroerte weer zelfstandig kunnen leven

Sybranda maakt alle 'hindernissen’ bespreekbaar en helpt met praktische oplossingen. Dit doet ze tijdens een gesprek bij de cliënt thuis. ‘Na een beroerte willen mensen het liefst zo snel mogelijk hun leven weer oppakken', zegt Sybranda. 'Pas als je weer thuis bent, kom je er achter hoeveel handelingen je eigenlijk op de automatische piloot deed. Het is heel normaal dat je daar tijdelijk of langer hulp bij nodig hebt.’ Dat kan het lenen of huren van hulpmiddelen via de thuiszorgwinkel zijn, of iemand bekend maken met het WMO-loket van de gemeente, het inschakelen van thuiszorg of herstelzorg. Ook dagbesteding kan een welkome aanvulling zijn. ‘En,’ zo sluit ze af, ‘leefstijl is ook een belangrijke factor. Blijven bewegen en gezonde voeding verkleint de kans op herhaling. We bekijken samen hoe daar het beste invulling aan kan worden gegeven en wie daarbij kan helpen'.

Klant Informatie Centrum

Beschikbaar om te chatten

Start chat
Wij gebruiken cookies voor een optimale gebruikservaring. Door gebruik te maken van onze website stemt u hiermee in. Meer weten?